Jari Litmasen haastattelu
Jari "Litti" Litmanen kirjoitti ylioppilaaksi Salpausselän lukiosta keväällä 1990. Kouluajastaan Salpausselän lukiossa Jari muisti, että silloin ei vielä ollut nykyistä urheilulukiojärjestelmää, mistä seurasi se, että harjoittelun ja lukionkäynnin yhdistäminen oli aika ajoin työlästä ja päivät olivat pitkiä.
Päivät alkoivat usein herätyksellä ennen kuutta, ja ennen aamuseitsemää oli Landen Suurhallissa aamuharjoitukset. Koulun jälkeen hän kävi isovanhemmillaan Kivimaalla syömässä ja lepäämässä, koska matkoihin kotiin Salpakankaalle olisi kulunut liian kauan aikaa. Neljän jälkeen mentiin taas harjoituksiin ja lopulta illaksi kotiin läksyjä tekemään. Päivät olivat varsin kurinalaisia, ja juuri muuta ei ehtinyt silloin tekemään.
Samaan aikaan Jari pelasi kandessa nuorisomaajoukkueessa ja jo lukion kolmannella luokalla ensimmäiset aikuisten maaottelunsa. Myös leirejä ja pelimatkoja oli paljon. Runsaat poissaolot mandollisti rehtori Raimo Olkkosen ymmärtäväinen suhtautuminen asiaan.
Myös sellaisten opettajien kuin Olli Nurmisen sekä Kalevi Nikkasen ymmärtäväinen ja loistava suhtautuminen auttoi selviytymään tilanteista, joissa läksyjen lukuun ei ehkä ollut jäänyt tarpeeksi aikaa tai yötä myöten matkustamisesta aiheutuneesta väsymyksestä selviämiseen tarvittiin vapautusta joitain yksittäiseltä liikuntatunnilta. Ja moni muu opettaja suhtautui samoin.
"Muistan Olli Nurmisen kerran todenneen palattuani pelireissuilta takaisin englannin opiskelun pariin: 'Ai, olet taas palannut takaisin maailmanympärimatkalta. ' Ja kun aihetta käsiteltiin, Olli päästi pinteestä kysymällä: 'Jari, mitä mahtaa otsikko tarkoittaa suomeksi?' Aiheena oli sillä kertaa sen verran helppo yksittäinen sana, että sen suomentaminen ei tuottanut ongelmia.
Olli ei välttämättä pitänyt itsestään selvänä sitä, että selviyryisin läpi ylioppilaskirjoituksista, mutta niin siinä kuitenkin lopulta kävi - Ollin ja monen muun opettajan yllätykseksi!"
Yleisesti ottaen Jari muistaa urheilun ja opiskelun yhdistämisen olleen varsin raskasta aikaa. Hänen jalkapallouransa eteni vauhdikkaasti. Jalkapallokausi alkoi keväisin lukukauden aikana. Miesten pääsarjaa pelattiin viikonloppuisin, viikolla saattoivat olla mandolliset cup-ottelut, siihen lisäksi talvisin harjoittelu kandesti päivässä ja maaotteluedustukset päälle.
Kun vielä koulu käytiin läpi kolmessa vuodessa, ei vapaa-ajan ongelmia syntynyt. Joustoja ei siihen aikaan tunnettu. Siinä mielessä nykyinen urheilulukiojärjestelmä on Jarinkin mielestä parempi kuin perinteinen lukio ja auttaa urheilun ja opiskelun yhteen sovittamisessa merkittävästi.
"Nyt jälkeenpäin ajatellen lukion suurin merkitys on minulle ollut sen yleissivistävässä annissa. Esim. historian ja maantiedon tiedoista ollut hyötyä, kun olen elänyt eri maissa, joissa on kaikissa hieman toisistaan poikkeava kulttuuri ja perinteet. On ollut helpompi ymmärtää erilaisia ihmisiä ja sopeutua uusiin maihin. Myös pohja eri kielille, joita olen urani aikana tarvinnut, on saatu koulujärjestelmän avulla."
Jari Litmanen
Koulussa 1987 - 1990
Hiemanhan on jälkikäteen harmittanut, että hulivililuonteen takia koulu jäi siihen mihin jäi. Salppurista jäi kuitenkin hyvät muistot. Jatkokoulutus tapahtuikin sitten yliopistossa nimeltä Sleepy Sleepers. Lue lisää.
Markku "Mato" Valtonen
Nyt jälkeenpäin ajatellen lukion suurin merkitys on minulle ollut sen yleissivistävässä annissa. Esim. historian ja maantiedon tiedoista ollut hyötyä, kun olen elänyt eri maissa, joissa on kaikissa hieman toisistaan poikkeava kulttuuri ja perinteet. Lue lisää.